Oude camera’s

Fotografie is inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken. In een serie “portretten” legde ik een aantal oude camera’s uit het midden van de vorige eeuw vast.
Het werd hoog tijd dat deze apparaten ook eens in het voetlicht traden. Van de iconische Rolleiflex, de Japanse klonen hiervan van het merk Yasica, tot aan de Russische imitatie Leica camera’s van Zorki en Fed.

Stuk voor stuk prachtige camera’s in een design wat voor die tijd gold, de jaren 40, 50 en 60. Misschien niet de meest ergonomische modellen maar wel een lust voor het oog! (Zo worden ze tegenwoordig bijna niet meer gemaakt!)

Je kunt alleen maar gissen wat deze apparaatjes allemaal hebben gezien, of beter gezegd, hebben laten zien en vastgelegd. Misschien zijn de Zorki’s gebruikt als propaganda verzamelaar, of voor het vastleggen van warme Russische zomers (of koude Siberische wintertaferelen!). Oorlog en liefde, geluk en rampspoed. Jammer dat de fototoestellen geen geheugen hebben, of misschien maar goed ook?

Vooral het werken met de TLR (Twin Lens Reflex) camera is geweldig. In een mat venster kun je van bovenop via een opklapbare zoeker je compositie en focus bepalen. Dit betekent dat je de camera tijdens het instellen op heuphoogte kunt houden, wat vooral voor portretten een leuk effect heeft. De persoon in kwestie komt dat wat heldhaftiger over
omdat de foto vanuit een laat standpunt wordt genomen.

Reproducties van de  camera portretten uit deze serie zijn via de webshop (http://www.pascalraymond.nl) te bestellen en komen vooral mooi uit de verf als matte fotoafdruk in een zwarte lijst met wit passe-partout. Voor zowel een klassiek als een modern interieur!